۱۳۸۶/۱۰/۱۸

اهميت آب در كوهنوردي

تامين آب بدن فردي كه در حال صعود به ارتفاعات است ؛ حائز اهميت فراواني مي باشد . كوهنورد در حال صعود به ارتفاعات ؛ فعاليت عضلاني شديدي انجام مي دهد كه متعاقب آن عرق بصورت يك واكنش اتوماتيك ( به دستور مغز ) جهت مقابله با بالا رفتن دماي بدن از غدد ترشح كننده عرق يعني پوست ؛ ترشح مي شود . عرق ترشح شده تبخير شده و حرارت بدن را كم مي كند و با ترشح عرق بدن ؛ مقدار زيادي آب و همراه آن املاح از بدن فرد دفع مي شود كه بايستي هم آب و هم املاح دفع شده تامين و جبران گردد ؛ چرا كه در غير اين صورت عوارض وخيمي عارض فرد خواهد شد . كارشناسان تغذيه توصيه مي كنند كه در مراحل مختلف كوهنوردي ؛ آب سالم و بهداشتي در اختيار فرد بايد باشد تا به اندازه كافي آب بنوشد و جهت تامين املاح از دست رفته ؛ توصيه مي شود كه غذاي كوهنوردان كمي شورتر از حد معمول باشد
منبع تامين آب آشاميدني در برنامه هاي كوهنوردي از نظر بهداشتي بسيار مهم است . در برنامه هاي كوهنوردي دوروزه يا بيشتر كه آب همراه كوهنوردان تمام مي شود ؛ از منابع مختلفي جهت تهيه اب استفاده مي گردد . پس بايد در تظر داشت كه برداشت آب از سرچشمه چشمه ها ؛ يعني محلي كه آب از دل كوه و صخره بيرون مي زند مناسب است ولي برداشت آب از آبهاي راكد و جاري ؛ خالي از خطر نيست ؛ چرا كه احتمال آلودگي اين آبها به فضولات انساني و حيواني زياد بوده و مي تواند بيماري هاي مختلف انگلي ؛ باكتريايي و ويروسي را به بدن فرد منتقل كند . در صورت عدم دسترسي به آب مطمئن و سالم و ضرورت استفاده از آبهاي راكد و جاري ؛ توصيه مي شود پس از برداشت آب ؛ مدتي در حدود يك ربع ساعت اجازه داد تا مواد معلق موجود در آب ته نشين شده و سپس آب رويي را برداشت كرده و به مدت حداقل يك ربع ساعت جوشانده و سپس استفاده كرد . لازم به توضيح است كه اگر آب به "كيست آميب " آلوده باشد ؛ جوشاندن آب و يا استفاده از " پركلرين " جهت ضد عفوني كردن كافي نيست زيرا " كيست آميب " را از بين نبرده و مصرف چنين آبي فرد را به آلودگي آميبي ( اسهال آميبي ) مبتلا خواهد كرد .استفاده از فيلترهاي باكتريولوژيك خاص و يا استفاده از گاز اُزن جهت ضد عفوني كردن آب ؛ " كيست آميب " را از بين مي برد . در برنامه هاي زمستاني مي توان جهت تهيه آب ؛ برف تازه و تميز را آب كرده ؛ جوشانده و سپس مصرف نمود
همانطور كه قبلا اشاره شد ؛ جهت تامين املاح از دست رفته مي توان همراه غذاها از نمك بيشتري استفاده كرده و به اصطلاح غذاها را كمي شور نمود . در عين حال استفاده از قرص هاي جوشان كلسيم و قرص هاي حاوي ويتامينها و املاح نيز مفيد است
hamidtmoghaddam174@gmail.com

۲ نظر:

ناشناس گفت...

جناب ثروتیان مطالعه ی وبلاگ خانه باعث افتخار است. مطالب بسیار متنوع و کاربردی هستند . تلاش خواهم کرد مراجعه ی بیشتری به وبلاگ شما داشته باشم

ناشناس گفت...

جناب ثروتیان مطالعه ی وبلاگ خانه باعث افتخار است. مطالب بسیار متنوع و کاربردی هستند . تلاش خواهم کرد مراجعه ی بیشتری به وبلاگ شما داشته باشم
فرشید فاریابی